Na 1950 is er veel rondom Het Stift veranderd. Een van de belangrijkste veranderingen is het feit dat de tekening van Schouwman uit ongeveer 1750 weer werkelijkheid is geworden. De omstreeks 1800 afgebroken Stiftshuizen zijn namelijk in 1974 op hun oude fundering herbouwd. Door architect Hulshof uit Den Haag werd een restauratieplan ontworpen. Mede door toedoen van burgemeester Schelberg en de goedkeuring van Monumenten Zorg werd voldoende geld bijeen gebracht om de restauratie in 1973 te kunnen beginnen.

De vondst van oude fundamenten en de oude tekening boden voldoende houvast om Het Stift in haar oude glorie te herstellen. Het fraai gerestaureerde Stift is in 1975 feestelijk heropend.

Plattegrond-funderingen

1960 – 1966

achterknt_1962 In deze tijd was het Stiftshuis door de kerk aan de Stichting ‘Vakantie Vreugd’ verhuurd en was in gebruik als pension. De Stichting was in het leven geroepen door een aantal grote bedrijven zoals o.a. Hoogovens, Nederlandse Spoorwegen (NS), Akzo Nobel, Stork Hengelo, met als doel hun werknemers in de gelegenheid te stellen tegen een redelijk bedrag op vakantie te kunnen gaan.

De heer en mevrouw Buisman waren destijds beheerders van het Stiftshuis. Iedereen die op vakantie kwam kreeg vol pension. Meneer Buisman kookte zelf voor de gasten. De mensen logeerden per gezin op 1 kamer die voorzien was van een wastafel, 2 eenpersoons­bedden en 1 of meer stapelbedden, al naar gelang de grootte van de kamer. De Stiftsschuur werd gebruikt als recreatieruimte. Meneer Buisman had daar een bar ingebouwd. ‘s Avonds kon men daar dan koffie, koeken, frisdrank of een pilsje kopen, tv kijken, een spelletje doen of een kaartje leggen. Iedere vrijdag werd er een bonte avond georganiseerd.

slaapzaal_9In de wintermaanden kwamen er geen gasten. De Stiftsschuur werd dan gebruikt voor toneelopvoeringen, de kerstviering van de zondagsschool, bruiloften etc. Omdat het Stiftshuis na verloop van tijd niet meer aan de eisen van de moderne tijd voldeed en het voor de Stichting, mede door de eisen van de Monumenten Zorg, te kostbaar werd het huis te verbouwen is het huurcontract beëindigd.

Het gezin Buisman is toen voor dezelfde Stichting bungalowpark en camping “De Remboe” in Epe op de Veluwe gaan beheren. Na de pensionering van de heer Buisman is hij met zijn vrouw weer in Friesland gaan wonen waar hij in 1994 overleed.

Op dit moment wordt het Stiftshuis particulier bewoond.

Deel dit berichtTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin