Boom

Historie van het Stift

De oude duizendjarige eik bij de kerk moest kunnen spreken, want betrouwbare gegevens zijn schaars. Archiefstukken zijn door brand, oorlog, revolutie en slordigheid verloren gegaan en de bronnen die vandaag nog toegankelijk zijn spreken uit tweede, soms uit derde hand.

(De oude eik op Het Stift is in februari 2011 in opdracht van de gemeente Dinkelland gekapt)

De naam Stift staat in verband met stichten en betekent geestelijke stichting. Daarmee bedoelde men een gebouw voor personen die in kloosterlijk verband samenwoonden en werkten. Maar, niet alle kloosters kunnen Stiften worden genoemd, want onder een Stift begreep men die geestelijke stichtingen waar alleen ongehuwde dames uit de adel werden toegelaten. Het Stift van Weerselo is eerst een Benedictijnenklooster geweest, dat na eeuwen werd omgezet in een Stift, waar de adel kwam om een goede opvoeding te krijgen.

Aquarel uit 1769

Afgebeeld is de oude middeleeuwse kerk, die er tegenwoordig nog staat, gezien vanuit het noorden. Waarschijnlijk is de kerk in het begin van de 19e eeuw aan de westzijde ingekort.
Ook vandaag de dag staan er nog huizen omheen, maar deze zijn meestal niet oud. Zo werden er in 1974 nog huizen gebouwd. De tekeningen van Schouman dienden daarbij als voorbeeld.

Uiterst rechts op de tekening staat de Stiftsschuur, ooit het onderkomen van paarden en koeien. De huidige Stiftsschuur is een gastvrij restaurant, waar het goed toeven is.

Aquarel van het Stift uit 1769

De kerck van het stift Weerseloo in Overyssel’,
aquarel door A. Schouman 1769.

Deel dit berichtTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin