Het Stift vanuit de lucht

De Twentsche Courant Tubantia publiceert tijdens de zomer luchtfoto’s, gemaakt met een dronecamera, van bijzondere plaatsen in Twente.

’t Stift bij Weerselo is al vele tientallen jaren een beschermd dorpsgezicht. De status is volkomen terecht. Want ’t Stift is veel meer dan een brok geschiedenis. Geloof, cultuur, plezier en ontspanning gaan er hand in hand.

20130725_14_Tubantia-Zomer_'t Stift vanuit de lucht

’ T STIFT VANUIT DE LUCHT

Ademhalen gaat makkelijker op ’t Stift

Door: Alphons Weierink
Foto: Wouter Borre (Luchtfotografie met dronecamera)

De sfeer is bijzonder. Wie ’t Stift bij Weerselo opwandelt komt in een totaal andere wereld terecht. Geen auto’s, geen gejakker, geen gehaast en geen la­waai. In dit beschermde dorpsgezicht re­geert de rust. De ademhaling gaat als vanzelf een stuk makkelijker. De bloed­druk gaat omlaag en het hart gaat open. Een weldaad voor lichaam en geest. Zo was het eeuwenlang; zo is het anno nu en zo zal het ongetwijfeld ook blijven.

Laten we dat vooral hopen. Want ’t Stift, gelegen in de hoek van de Bis­schopsstraat en Bornsestraat op een kilometer afstand van de bebouwde kom van Weerselo, is meer dan een herinne­ring aan een rijke historie. Je zou het op het eerste gezicht zo niet zeggen maar ’t Stift leeft. Hoe klein de fraaie gebou­wen om het oude kerkje heen in aantal ook zijn, ’t Stift is een dynamische leef-, woon- en geloofsgemeenschap.

Op de foto vanuit de lucht is duidelijk te zien dat ’t Stift wordt omzoomd, wel­haast wordt beschermd, door een majes­tueuze eikensingel. Vroeger liep er een gracht maar die is eeuwen geleden al ge­dempt. ’t Stift is van oorsprong een be­nedictijnenklooster voor paters en non­nen en dateert uit 1152. Als de paters rond 1500 zijn vertrokken, vinden onge­trouwde vrouwen (juffers) van adellijke en vooral gereformeerde huize er onder­dak. De Franse koning Lodewijk wijst begin 1800 het kerkje toe aan de kleine protestantse gemeenschap.

Rechts naast het kerkje staat de oude Stiftsschuur, sinds 1967 een restaurant. Links naast de kerk een authentieke dorpsschool. Maar die is sinds 2001 niet meer als zodanig in gebruik. Nu is het een centrum voor de kerkgemeenschap en een trouwlocatie. Niet te zien op de foto is het voormalige gemeentehuis van Weerselo met ambtswoning. Wim Schelberg was de voorlaatste burge­meester die er met zijn gezin met veel plezier woonde: van 1969 tot 1995. Hij is er in 2006 ook begraven. Niet vreemd natuurlijk. Want ’t Stift is en blijft in welke hoedanigheid ook heel bijzonder en aantrekkelijk.

Bekijk hier de pagina uit de krant »

Bron: Tubantia, 25-07-2013

Deel dit berichtTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin