Eerste nieuwe woning Erve Berends
Oud erf flink op de schop
Eerste woning, kapschuur en meanderende Middensloot gerealiseerd op Erve Berends
De eerste stap is gezet. Naast de oude opstallen op Erve Berends op Het Stift in Weerselo staan inmiddels de eerste nieuwe woning en een nieuw opgetrokken kapschuur. De woning is gebouwd door de dochter van terreineigenaar Rudy Berends en haar partner. Zij zijn tevens de bouwers van de kapschuur. „Dit is inderdaad de eerste stap en we hopen nu dat het vervolgtraject snel op gang komt”, vertelt Jochem Houwing. Hij is als adviseur ruimtelijke ontwikkeling van Euverman Temmink Partners nauw bij de visie en daaruit voortvloeiende plannen voor de herontwikkeling van Erve Berends betrokken. Dat gebeurt volgens een zorgvuldig samengesteld transformatieplan, waar heel wat partijen bij betrokken zijn. Want het vervallen Erve Berends heeft als onderdeel van Het Stift de status van beschermd dorpsgezicht. Dus was ook de Rijksdienst Cultureel Erfgoed bij het opstellen van het plan betrokken, evenals hetWaterschap Regge en Dinkel, de gemeente Dinkelland, het architectenbureau Schipper Douwes dat het transformatieplan schreef en landschapsarchitect Irma te Kiefte uit Borne.
Het niet meer bewoonde erve is goed te zien vanaf de Bornsestraat. Op dit moment steken de nieuwe woning en de kapschuur nog schril af tegen de opstallen die zijn blijven staan. Een schuur van betonplaten met asbestplaten op het dak en de oude boerderij met voorhuis en authentiek los hoes. De oude bebouwing en met name de oude vervallen schuur aan de Stiftstraat waren velen al jaren een doorn in het oog. Uiteindelijk bood het transformatieplan de mogelijkheden voor de bouw van vier nieuwe woningen en de verbouwing van de bestaande boerderij tot woningen. Alleen mondde het plan voor het eerste blok van twee woningen uiteindelijk uit in de bouw van één grote woning.
Op dit moment is er een kandidaat voor de bouw van een woning op de plek van de schuur. Deze zoekt nog een medebouwer. Het verbouwen van de boerderij tot woningen met eventueel praktijkruimten aan huis – het bestemmingsplan laat daarvoor ruimte is wat lastiger. Dit onderdeel staat op een laag pitje. De eigendomssituatie is namelijk redelijk ingewikkeld, het voorhuis en het los hoes hebben niet dezelfde eigenaar. In de boerderij mogen echter ook twee woningen komen. De vernieuwde kapschuur krijgt een functie als garage en berging voor de woningen. Op het erf komen allerlei kenmerken terug, van de oude duiventil tot een oude slijpsteen en waterput. Aan de landschappelijke inrichting wordt volgens Jochem Houwing veel aandacht besteed. Op het erf komen bijvoorbeeld authentieke klinkers.
In samenspraak met het waterschap is de Middensloot tussen het erve en de Bornsestraat aangepakt. De waterloop heeft zijn oude meanderende vorm teruggekregen en is ter hoogte van Erve Berends veranderd in een zogenaamd plas-drasgebied. De nieuwbouw betekent dat Het Stift en met name de belangrijkste entree een flinke kwaliteitsimpuls krijgt. Althans, op het moment dat alle bouwplannen zijn afgerond. „Maar we hebben een begin”, constateert Houwing terecht. Het hele plan is zorgvuldig ingepast in de kwetsbare omgeving. In de oude boerderij blijven straks als het even lukt authentieke elementen zoals de bedstee zoveel mogelijk behouden. Sowieso moeten het voorhuis en het daarachter gelegen los hoes zichtbaar terugkomen na de renovatie en verbouwing.
Uiteindelijk moet zo bij Het Stift het cultuur-historische erf van vroeger in herkenbare vormen van nu terugkomen. De woningen staan op eigen grond (330 tot 700 vierkante meter), terwijl het binnenterrein van het erf voor gezamenlijk gebruik wordt ingericht. Bekijk hier het artikel uit de TC Tubantia (PDF) »

Jochem Houwing van Euverman Temmink Partners Plan & Visie begeleidt als adviseur ruimtelijke ontwikkeling de bouwwplannen op het Erve Berends aan de rand van Het Stift. De eerste stap is gezet met de bouw van een woning en een kapschuur. Rechts staat nog een oude schuur. Foto: Lars Smook
Bron: TC Tubantia (15-10-2013)