Ootmarsum van bovenEen kunstzinnig en authentiek stadje vol cultuur, galerieën, lifestylewinkels en bijzondere evenementen

In de directe omgeving van Het Stift in Weerselo (Dinkelland, Twente, Overijssel) ligt het pittoreske kunstenaarsstadje Ootmarsum. Tot 2001 vormde het stadje met enkele omliggende buurtschappen de gemeente Ootmarsum. Sinds de fusie van de gemeenten Ootmarsum, Weerselo en Denekamp in 2001 behoort het unieke stadje Ootmarsum tot de gemeente Dinkelland.

Siepelstad

De Siepelmarkt in OotmarsumOotmarsum heeft als bijnaam ‘siepelstad’ (siepel=ui). Drie keer per jaar tijdens de bouwvakvakantie wordt er een siepelmarkt georganiseerd, die bezoekers uit de wijde omgeving naar de stad trekt. De siepel wordt ook als toeristische trekpleister gebruikt.

Vlögeln met Pasen

Pasen wordt in Ootmarsum zeer uitbundig gevierd door de rooms-katholieken, die het overgrote deel van de inwoners van de stad uitmaken. De stadsomroeper kondigt op paaszaterdag om 12:00 uur ’s middags het paasfeest aan. Een uur later rijden paaswagens naar natuurgebied het Springendal om dennenhout te halen voor het paasvuur. Rond 19.00 uur komen ze, beladen met dennenhout, terug en rijden naar de paasweide voor de opbouw van het paasvuur.

De poaskeerls in OotmarsumOp eerste paasdag (zondag) maken de poaskearls (Paascommissie) om 8:30 en 14:15 een rondgang om de kerk en zingen daarbij paasliederen. Om 17:00 begint het Vlöggeln: hand-in-hand lopen de inwoners van Ootmarsum (en andere belangstellenden) in een lange sliert door het stadje naar het marktplein om twee paasliederen te zingen (die afwisselend worden herhaald). Bij die tocht lopen de poaskearls voorop, de voorste rookt een grote sigaar. Tot slot van het Vlöggeln worden tot besluit de kinderen onder het geroep van “hoera” driemaal opgetild, waardoor de Verrijzenis van Jezus-Christus wordt gesymboliseerd.

Om 20:30 wordt het paasvuur door de Poaskearls aangestoken. Op Tweede Paasdag wordt dit alles herhaald, behalve het paasvuur. Lees meer over Vlöggeln

Kunst in Ootmarsum

Het kunststadje OotmarsumIn het centrum van het stadje zijn veel kunstenaars gevestigd. De galerieën zijn zomers ook zondags open voor de bezoekers van de stad. De kunst is heel diverse en voor iedere smaak en stijl is er wel iets te vinden.

Tijdens het laatste weekend van augustus vindt het evenement ‘Kunst in Ootmarsum’ plaats. Dit artistieke buitengebeuren met meer dan 200 kunstenaars uit binnen- en buitenland in het historische stadscentrum is een boeiend jaarlijks evenement dat u niet mag missen. Elk jaar wordt een bijzonder thema gekozen. Lees meer over Kunst in Ootmarsum

Openluchtmuseum Ootmarsum

Ontdek het land van Heeren en Boeren

Openluchtmuseum OotmarsumOotmarsum heeft ook een uniek openluchtmuseum, gevestigd aan de rand van het historische stadje. Het openluchtmuseum laat het leven op het platteland van honderd jaar geleden in Twente zien. Op het terrein zijn typische Saksische boerderijtjes te vinden, compleet ingericht en met de bijgebouwen die de boer nodig had om te overleven, zoals een bakspieker, een smidse, een wagenmakerij, een bijenstal, veeschuren, wagenschuren, kapschuur voor landbouwgereedschappen. 

De gebouwen zijn gevestigd in een mooi park met een fraai museumrestaurant met terrassen aan grote vijvers. Maar het openluchtmuseum Ootmarsum vertelt ook het verhaal van de ‘Heeren’, de vroegere bestuurders zoals de commandeur, de Drost, de Hofmeier. Er is in het museum een expositie over de Bisschoppelijke Hof Ootmarsum, over de Hofmeier van Beverforde en er kan gratis een bezoekje gebracht worden aan het woonhuis van de laatste Drost van Twente in het centrum. Lees meer over het Openluchtmuseum Ootmarsum

Kamperen in Ootmarsum

U vindt in de omgeving van Ootmarsum verschillende schitterende campings waar u kunt verblijven. Bekijk hier enkele campings bij Ootmarsum »

Meer lezen over Ootmarsum?

www.ootmarsumdinkelland.nl
www.ontdekootmarsum.nl


Deel dit berichtTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin