Daniel Rowland: Thuis komen op Het Stift

Het is misschien wel het best bewaarde geheim van de klassieke muziek: het Internationale Stift Festival in Weerselo. Musici uit de hele wereld treffen elkaar in de luwte van het Twentse platteland. Al tien jaar lang.

‘DEZE PLEK IS VOOR DE MUZIEK GEMAAKT’

Door: Herman Haverkate

Daniel RowlandHij weet nog goed hoe het begon. Maart 2004, de Stiftskerk inWeerselo. „We hadden Schubert gespeeld”, zegt Daniel Rowland.

„ Der Tod und das Mädchen. Na afloop stonden we bij elkaar op die prachtige plek. En allemaal hadden we dezelfde gedachte: als je zo’n locatie hebt, wordt het dan niet tijd voor een festival? Ik ben aan het werk gegaan. Vier maanden later, in augustus, was het zover.” Rowland, gevierd violist en primarius van het befaamde Brodsky Kwartet, weet waarover hij praat. Hij groeide op op het Stift. Daar, op nummer 23, woonden zijn ouders, speelde hij als kind met Lego onder de vleugel van zijn vader en studeerde hij in de zolderkamer.

„Vanuit het raam kon ik de put en de kerk zien.” Later, toen zijn internationale carrière zich ontplooide, keerde hij er altijd weer terug. Eens in de twee jaar een concert in de serie Stiftsconcerten die – toeval of niet- uitgerekend dit jaar vijftig jaar bestaat.

„Twee jubilea in één jaar, dat is te mooi om waar te zijn. In het programma van het festival doen we daar ook wat mee. Met een feestelijk slotconcert in de openlucht, als een geste naar al die mensen die de afgelopen jaren deze concerten en dit festival hebben gedragen.”

Het programma van het jubileum is, traditiegetrouw, gebouwd op contrasten. Duivelse en hemelse muziek, samengebald in vijf dagen met dagelijks twee concerten, masterclasses en een keur aan internationale musici. „De essentie van een festival zit voor mij niet in het presenteren van bestaande formaties en ensembles. Die zie je al het hele jaar in de concertzaal.

Waar het mij om gaat, is om een contrastrijke groep muzikanten bij elkaar te brengen en, geïnspireerd door de locatie, de mooiste stukken uit de geschiedenis te spelen. Alles gebeurt ter plekke. Mensen bij elkaar zetten, repeteren en dan spelen.

Frisheid, spontaniteit, avontuur, de bijzondere sfeer van die kerk: dat zijn voor mij de kenmerken van dit festival.”

In de tien jaar dat het nu bestaat, groeide het Stift Festival met hem mee. Het werd groter, internationaler. Zijn oude leermeester Ivry Gitlis, levende viool-legende, kwam en ook zijn eigen Brodsky streek in Weerselo neer. „Als ik zie wat er nu uit dat allereerste festivalletje is gegroeid, dan vervult me dat met verwondering. En al die mensen komen hier graag. De intimiteit, de maaltijden in het huis van mijn moeder, al die mensen die hun huis openstellen: iedereen ervaart het Stift als een soort thuis.”

Vijf dagen lang trekken ook nu weer allerlei meesterwerken voorbij. Modern en romantisch, bekend en minder bekend: het verpletterende Black Angel van Steve Crumb, geschreven als protest tegen de Viëtnamoorlog en met een hoofdrol voor een reeks glazen, het ontroerende derde pianokwartet van Brahms, Metamorfosen van Richard Strauss, Schönberg en het aangrijpende Quatuor pour la fin du temps van Messiaen, geschreven in een gevangenkamp in de Tweede Wereldoorlog.

Ook Gitlis komt terug. Rowland zelf zal met hem spelen en praten. Over de muziek, de viool en het leven. Eén avond zal in het teken staan van David Rowland, de vader van Daniel en componist. „Hij overleed in 2007 en ligt op het Stift begraven. Hoe hij als jonge componist vanuit het bruisende Londen door de liefde terechtkwam op een zolderkamertje op het Stift, is een verhaal op zich.”

„Als musicus had hij twee gezichten: enerzijds de grote promotor van hamerende avant-gardestukken, anderzijds de liefhebber van poëtische werken uit de romantiek. Zonder hem was dit festival er nooit geweest.”

Tiende Internationale Stift Festival

Het festival begint dinsdag 26 augustus en eindigt zondag 31 augustus met een feestelijk concert in de openlucht. Er zijn dagelijks optredens en masterclasses. Het jubileumconcert op 29 augustus vindt plaats in de Hofkerk in Oldenzaal, de rest op het Stift.

Kijk voor meer informatie op www.stiftfestival.com

Bron: Tubantia

Deel dit berichtTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin